Γιάννης Μπεχράκης









 

Γιάννης Μπεχράκης «Mε τα μάτια της ψυχής»

 

Το ξεκίνημα της στήλης δικαιωματικά ανήκει στον δικό μας Γιάννη Μπεχράκη.

Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα  και σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ (Middlesex University) στο Λονδίνο.

 

 Ήταν φωτορεπόρτερ και συνεργάτης του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters,στο οποίο εντάχθηκε το 1988 και κάλυψε σημαντικά γεγονότα όπως την κρίση στην Λιβύη,τις συρράξεις στο Αφγανιστάν,στην Αφρική και στην Τσετσενία .Και σίγουρα η εύλογη ερώτηση στις συνεντεύξεις του  :“Μα δεν φοβάσαι?” Και αυτός απαντούσε “Και βέβαια φοβάμαι,μα θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου που βρίσκεται εκεί!”

  Γιουγκοσλαβία 1999.Μία συγκλονιστική φωτογραφία από τις 78 μέρες πολέμου.

Η ομιλία του στο TEDX ATHENS το 2013,όπου διηγήθηκε πώς είδε τους συντρόφους του να χάνονται απο τους αντάρτες στη Σιέρα Λεόνε μας έδειξε όχι μόνο τον καταπληκτικό φωτορεπόρτερ που ήδη γνωρίζαμε αλλά και έναν σπάνιο άνθρωπο που καταφέρνει μέσα από μια συγκλονιστική διήγηση να κάνει το ακροατήριο του να τον χειροκροτεί και να πετυχαίνει τον αρχικό του στόχο:”Είχα βάλει στοίχημα με τον εαυτό μου,να σας κάνω να γελάσετε”.

 Η φωτογραφία που έβγαλε τον εαυτό του,σκεπτόμενος πώς αν πεθάνει ισως κάποιος βρει τον εξοπλισμό του και καταλάβει τί είχε συμβεί.

Ξεχώρισε ως  επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος  του  πρακτορείου Reuters ,καλύπτοντας την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη το 2015.Ήταν ο μοναδικός Έλληνας που κατάφερε να φέρει το Πούλιτζερ στην Ελλάδα για τις φωτογραφίες που τράβηξε ως επικεφαλής του Ρόιτερς μαζί με τον Άλκη Κωνσταντινίδη και τον Αλέξανδρο Αβραμίδη.

“Όταν τον είδα να περπατά στη μέση του δρόμου έτσι με μια δύναμη και μια αγάπη, μου φάνηκε τεράστιος, σαν σούπερ ήρωας. Κι επειδή έχω κι εγώ μια κόρη στην ηλικία της δικής του, η σκηνή αυτή με συγκλόνισε. Λέω μάλιστα πολλές φορές χαριτολογώντας ότι με αυτή τη φωτογραφία απέδειξα ότι οι σούπερ ήρωες δεν υπάρχουν μόνο στη φαντασία μας. Υπάρχουν και στη ζωή. Μπορεί να είναι ένας απλός άνθρωπος χωρίς μόρφωση, ένας φτωχός, ένας ζητιάνος, κάποιος που δεν του δίνεις ενδεχομένως καμία σημασία. Έρχεται όμως μια στιγμή που αυτός ο άνθρωπος θα κάνει μια πράξη τόσο δυνατή, που θα σε αφήσει άναυδο με την ομορφιά της»

 

Ο Γιάννης Μπεχράκης είναι από τους φωτογράφους,που ακόμα κι αν δεν γνωρίζεις το όνομά του σίγουρα γνωρίζεις κάποια εικόνα του.Τί έκανε ξεχωριστές όμως τις εικόνες του και κατάφερνε να αφήσει το στίγμα τους βαθιά μέσα στην ψυχή μας?Το ήθος του,η ανθρωπιά του και ίσως η βαθιά πεποίθηση του ότι με τις εικόνες του θα αφυπνίσει τους ανθρώπους και θα αλλάξει τον κόσμο.

 

“Δείξαμε στον κόσμο τι συμβαίνει και ο κόσμος φρόντισε. Έδειξε ότι η ανθρωπότητα είναι ακόμα ζωντανή, κάναμε να ακουστεί η φωνή αυτών των ατυχών ανθρώπων. Τώρα με το Pulitzer, θεωρούμε ότι το έργο μας αναγνωρίστηκε επαγγελματικά.”

 

 Γυναίκα τυφλή πρόσφυγας στην Κω.

Κούρδοι πρόσφυγες σε στρατόπεδο στα σύνορα Τουρκίας -Ιρακ.

 

 

 

“Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία ,ώστε εσεις να αποφασίσετε τί θέλετε να κάνετε.Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πεί: “δεν γνώριζα”

 

Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, έχοντας παλέψει με τον καρκίνο για ένα χρόνο.Ο κόσμος της φωτογραφίας έγινε πιο φτωχός…

 

Στο ΜOMUS Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης(Αποθήκη Α,Προβλήτα Α,λιμάνι Θεσσαλονίκης) παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας “Eyewitness/Γιάννης Μπεχράκης” εώς τις 8/10.

Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο (Γιάννης Μπεχράκης -Με τα μάτια της ψυχής” του Γιώργου Αρχιμανδρίτη.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις